Voorbeeld po-vo zomerschool: po-vo zomerschool Utrecht

Voorbeeld po-vo zomerschool: po-vo zomerschool Utrecht

 

De Brede School Academie (BSA) in de Utrechtse wijk Overvecht biedt een intensief en kwalitatief hoogwaardig lesprogramma aan talentvolle leerlingen. Dat gebeurt na schooltijd en in de zomervakantie. Kenmerkend voor de BSA zijn:

 

  • Expliciete, hoge verwachtingen;
  • Een intensief en ‘strak' programma, waarin elk moment nuttig wordt besteed;
  • Goed onderbouwd curriculum, met sterke focus op taal en ‘academische vaardigheden'.

 

Voor leerlingen die na de zomervakantie de overstap maken naar de brugklas is er een speciale po-vo zomerschool. Deze zomerschool duurt één week en vindt plaats in de laatste week van de zomervakantie van het voortgezet onderwijs.

 

"We moeten heel serieus werken, maar het is ook leuk. En echt heel leerzaam. Ik vond het heel spannend om naar een nieuwe school te gaan maar nu vind ik het minder spannend. Ik heb veel tips gekregen." (Leerling po-vo zomerschool, zomer 2012).

Voor wie?

Voor talentvolle en gemotiveerde leerlingen met een taalachterstand die de overstap maken van de basisschool naar havo-vwo.

Wat?

De po-vo zomerschool heeft de volgende doelen:

  • Bestrijden van de ‘dubbele dip' op het gebied van begrijpend lezen.
  • Concrete voorbereiding op de middelbare schooltijd door:
  • Het oefenen van belangrijke leervaardigheden (lezen van schoolboekteksten, plannen, samenvatten, aantekeningen maken);
  • Het oefenen van sociale vaardigheden (langs een groepje ‘oudere leerlingen' lopen, contact maken met nieuwe klasgenoten, presenteren);
  • Alvast kennis te maken met de school en de vakken.
  • Leren wat er nodig is om talent te ontwikkelen (oefenen, doorzetten, organiseren, doelen stellen, geloven in jezelf).

 

"We leren hier om door te zetten. Als je een tekst leest en je kent een woord niet, dan hoef je niet in paniek te raken. Gewoon doorlezen en uiteindelijk begrijp je het dan. En je hoeft ook nooit bang te zijn om vragen te stellen." (Leerling po-vo zomerschool, zomer 2012).

Hoe?

Er is een serieus en intensief programma. Elke dag staat een ander schoolvak centraal (biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde). Het ochtendprogramma kent een opzet die vergelijkbaar is met het ‘reguliere' BSA-programma. De leerlingen lezen uitdagende krantenartikelen en schoolboekteksten uit brugklasmethoden. Ze oefenen met leesstrategieën, samenvatten en het semantiseren van schooltaalwoorden. De middag begint met een filmpje over talentvolle mensen uit het vakgebied dat die dag centraal staat, gevolgd door een onderzoeksopdracht. Intussen is er aandacht voor vragen als: hoe maak je contact met andere kinderen op je nieuwe school, hoe gedraag je je ten opzichte van de leraren, hoe kun je luid en duidelijk spreken voor de groep?

 

Het overkoepelende thema van de po-vo zomerschool is ‘talent'. De volgende noties staan centraal:

  • Veel oefenen is nodig om van je talent ook daadwerkelijk een succes te maken. Oefen daarom ook je ‘leerspieren' (ontleend aan de 10.000 uren-regel van de Amerikaanse psycholoog K. Anders Ericsson);
  • Als je iets wilt bereiken is het belangrijk om doelen te stellen, goed te plannen en te organiseren en om door te zetten (Covey voor Jongeren van Sean Covey).
  • Geloof in jezelf en in wat jij belangrijk vindt, in plaats van in vooroordelen.

Hoe gaan ze verder na 2013?

Inmiddels zijn er BSA’s gestart in vier andere wijken van Utrecht en wordt er een BSA opgezet in Alkmaar en in Tiel. Na 2013 wordt het project verder uitgebreid. Ook veel andere gemeenten en scholen zijn op bezoek geweest bij de BSA. Er worden na 2013 geen wijzigingen doorgevoerd in het project. Wel is er iets minder geld beschikbaar.

Meer weten?

Contact: Arjen Scholten (projectleider)

E-mail: arjen.overvecht@gmail.com 

Telefoon: 06 51710632 

Meer informatie: www.bredeschoolacademieovervecht.nl