Voorbeeld: zomerschool Arnhem

Voorbeeld: zomerschool Arnhem

Elke week een nieuw thema! Zomerschool Arnhem

Veel kinderen in het Arnhemse onderwijsachterstandbeleid hebben een lage algemene ontwikkeling en een geringe woordenschat. In de zomerschool wil men hieraan werken door buiten de school veel met de kinderen te ondernemen. Vijftien basisscholen doen mee aan de zomerschool Arnhem. De zomerschool werkt samen met het Sportbedrijf, Jeugdland Arnhem (huttenbouwproject), kinderwerkers Malburgen en kunstenaars uit Arnhem.  

 

Waarom? 

De zomerschool is bedoeld om het onderwijsniveau in de zomervakantie op peil te houden, om hiaten op taal- en rekengebied te verkleinen of weg te werken en om leerlingen goed voor te bereiden op groep 8 of op het voortgezet onderwijs. Een ander doel is om in de zomervakantie gezellig samen te zijn.

 

Voor wie?

Voor alle leerlingen uit groep 7 en 8. 

 

Filmpjes over de Zomerschool Arnhem 

 

 

 

 

Hoe?

 

  • De zomerschool besteedt gedurende 4 weken aandacht aan de basisvaardigheden taal, lezen en rekenen en in overleg met het voortgezet onderwijs aan vaardigheden die essentieel zijn voor de startfase van de brugperiode. Leerlingen schrijven zich in voor 2 of 4 weken zomerschool en zijn aanwezig bij de opening en afsluiting.
  • De leerkrachten van de zomerschool zijn bevoegde leerkrachten. Ook onderwijsassistenten, havo/vwo leerlingen, conciërges en vrijwilligers werken mee aan het project.
  • Het programma kent een duidelijke structuur in les-, dag- en weekopbouw; in de ochtenduren vinden activiteiten plaats op het gebied van taal, lezen en rekenen, 's middags vinden verschillende activiteiten plaats op het gebied van ‘Kennis van de Wereld' (sport, kunst, cultuur, techniek etc.) en worden er uitstapjes georganiseerd, zoals een bezoek aan het Planetarium of Nemo Amsterdam. Iedere week staat een ander thema centraal: energie, heelal, Australië, bouwen, water, democratie of kunst. Op donderdagmiddag geven leerlingen een presentatie voor ouders en klasgenoten.
  • Voor groep 7 en 8 is een aparte rekenlijn ontwikkeld op drie niveaus; minimum, basis en verrijking waarin de thema’s verwerkt zijn. Omdat de leerlingen over het algemeen een achterstand hebben op het gebied van woordenschatontwikkeling, wordt elke dag een woordweb behandeld. Spelling wordt geoefend met behulp van verwerkingsopdrachten.
  • Bij aanvang wordt van iedere leerling die gaat deelnemen aan de zomerschool op basis van de resultaten van de Cito-LVS toetsen een maatprofiel van de basisvaardigheden opgesteld, zodat het programma optimaal kan worden afgestemd op de behoeften van de individuele leerling.
  • Na deelname aan de zomerschool in groep 8 worden leerlingen begeleid door het School’s Cool project. De leerlingen krijgen een mentor toegewezen die de leerling 4 uur per week begeleidt met plannen, organiseren en huiswerk maken.  

 

Leerkracht: "Voor sommige kinderen is de Zomerschool een soort nieuwe start. Een jongetje werd op zijn school erg gepest. Hier heeft hij vrienden gemaakt; dat geeft hem zelfvertrouwen omdat hij na de zomer naar het voortgezet onderwijs gaat en ook daar in een nieuwe omgeving komt."

 

Leerling: "Het woord ‘haven' kende ik wel. Ik wist alleen niet wat het was. We zijn in Rotterdam geweest en nu weet ik dat wel en ook waarom die haven zo belangrijk is".

 

Hoe gaan ze verder na 2013?

De schoolbesturen po (De Basis, Delta, Fluvius) willen graag een voortzetting van de Zomerschool Arnhem. In de Zomerschool Arnhem van 2013 doen er 15 basisscholen mee aan de Zomerschool Arnhem. De leerlingen uit Arnhem-Noord worden naar de Zomerschool vervoerd.  Die deelname is in 2013 nog mogelijk vanuit de Rijksmiddelen. Een start met deelname van kinderen uit Arnhem-Noord heeft echter alleen zin wanneer deze start een vervolg kent in 2014. Vandaar dat stichting PAS een aanvraag doet voor een vervolg van de zomerschool in Arnhem. Deze aanvraag past ook goed in het Arnhemse onderwijsachterstandenbeleid en in de G37 bestuursafspraken die Arnhem met het Rijk heeft gemaakt.

 

De Zomerschool Arnhem heeft 89 aanmeldingen voor de zomerschooleditie van 2013.

 

Wilt u meer weten?

Contact: Channa Woudenberg (projectleider)

E-mail: c.woudenberg@stichtingpas.nl

Telefoon: 026 3531883

Meer informatie: http://www.zomerschoolarnhem.nl/